ASUS ZenBeam E1 – gaming pe un „ecran” de 3.7m

ZenBeam E1 este un proiector portabil pe care îl puteți folosi oriunde și oricând, datorită conexiunii foarte ușoare la diferite surse video dar și bateriei foarte mari sau chiar a funcției de power bank pentru a vă încărca telefonul.

Cu o lungime de numai 110mm, lățime de 83mm, înălțime de 29mm și o greutate de 307g, ASUS ZenBeam E1 poate fi transportat foarte ușor, recomandat alături de husa de protecție în care vine. Structura este foarte solidă, din aluminiu de foarte bună calitate, în partea de jos fiind prezente patru piciorușe cauciucate dar și montura pentru trepied. Proiectorul a primit premiile „iF Product Design Award” și „Red Dot Design Award” pentru design și dimensiunile ultra-compacte.

În partea superioară găsim sigla ASUS, rotița de focalizare și patru butoane. Primul este o scurtătură pentru a schimba între anumite moduri predefinite de culori. Al doilea și ultimul au rol de a modifica volumul dar și de a naviga stânga-dreapta prin meniu, iar cel de-al treilea buton deschide meniul, unde veți găsi funcții de luminozitate, contrast, keystone (corectează unghiul de proiectare dacă acesta este foarte oblic și distorsionează imaginea într-un trapez, keystone va menține mereu imaginea dreaptă), puteți schimba rata de aspect la 16:9 sau 4:3, modul splendid ce are scurtătură și prin primul buton prezentat mai sus, puteți seta poziția, dacă acesta este întors cu capul în jos sau modifica limba meniului. Lângă acestea sunt prezente și două leduri ce se aprind atunci când este în funcțiune și când primește curent de la priză.

La capitolul conectică, pe panoul din spate găsim mufa jack de 3.5mm prin care iese sunet, mufa HDMI prin care primește semnal video, port USB la care poate fi conectat un telefon și se poate încărca primind curent, mufa de încărcare dar și butonul on/off.

Proiecția se face printr-o lentilă cu tehnologia LED, la rezoluția de WVGA (854×480 pixeli) cu o luminozitate maximă de 150 lumeni și contrast 3500:1. Distanța minimă este de 0.5m (echivalentul unui ecran de 16 inch) iar maximă de 3.7m (echivalent unui ecran de 120 inch). ZenBeam E1 nu beneficiază de zoom. Prin conexiunea HDMI primește și redă sunet în difuzorul integrat de 2W (ce se aude foarte tare) sau puteți conecta o pereche de căști la mufa audio de ieșire. Bateria internă este de 5V, 6000 mAh și poate atinge până la 5 ore de utilizare dacă este folosită o luminozitate de 50 lumeni. În timp ce rulează este destul de gălăgios (din cauza sistemului de răcire), ajungând până la 30dB.

Din cauza rezoluției mici, la o dimensiune mare a proiecției se pot observa pixelii dacă te uiți de aproape. Însă acest lucru este valabil chiar și la televizoarele cu diagonala mare. Desigur, nu ai de ce să te holbezi de foarte aproape la imaginea proiectată (10-15cm) pentru că nu vei mai vedea tot, a fost doar un test pentru voi.

Deși pe pagina de prezentare a site-ului ASUS există poze cu ZenBeam E1 conectat la un smartphone, nu se oferă deloc informații despre cum se face conexiunea. Aceste detalii lipsesc chiar și din cartea tehnică. Nici măcar youtuberii ce au recenzat acest produs nu au nimic despre smartphone-uri, toți realizând conexiuni la laptop sau PC. Așa că…

Am conectat un telefon!

Desigur, nu e deloc greu, doar că aveți nevoie de anumite resurse. În primul rând de un telefon ce suportă funcția „projection”. Eu am reușit cu un Huawei Mate 10 Pro, în filmulețul de mai jos puteți observa (la calitate slabă) și proiecția pe peretele unui bloc, direct din telefon. Pentru conexiune aveți nevoie de un cablu HDMI – USB Type-C (în cazul de față).

Am conectat și un DSLR!

Pentru că o simplă conectare la un laptop nu m-a mulțumit, iar telefonul este la îndemâna tuturor, am zis să bifez și o altă categorie de public, acest proiector fiind foarte bun ca monitor de control pentru o sesiune foto/video pe teren, unde nu ai echipament de studio, dar ai măcar un loc plan unde poți proiecta imaginea (chiar și o pânză gen roll-up portabilă) și poți verifica anumite detalii ce pe monitorul camerei nu se pot vedea. În funcție de cameră, aveți nevoie de un cablu ce pleacă din cameră (mini HDMI, micro HDMI) și duce până la proiector cu un conector HDMI.

ZenBeam E1 poate fi folosit și pentru gaming? Cu siguranță!

După mai multe ore de joc vă pot garanta că aveți posibilitatea să jucați orice titlu pe o proiecție de peste 3m în diagonală (echivalentul a 120inch), desigur, dacă aveți și spațiul necesar acasă sau puteți face asta pe peretele din fața blocului și veți aduna și câțiva privitori. O puteți face conectând un laptop sau telefon, dacă vorbim despre portabilitate, sau poți utiliza chiar și PC-ul dacă rămâi în interior. Din testele realizate nu am întâmpinat deloc probleme și vă recomand chiar realizarea unui setup în care poziționați proiectorul pe un trepied în poziția dorită de voi, dacă aveți un sigur perete destinat proiectării, cu focalizarea deja făcută pentru distanța respectivă, eventual un cablu destul de lung, mascat frumos și conectat la PC. Din spusele mele ar deveni mult mai fix, dar oricând puteți desprinde proiectorul de pe trepied și îl puteți lua în buzunar, la plimbare.

Desigur, nu pot lipsi proiecțiile de filme și meciuri, ZenBeam E1 descurcându-se perfect și la acest capitol. Vei fi preferatul prietenilor tăi la fiecare seară în care joacă echipa preferată sau vei avea propriul tău cinematograf și nu mai e nevoie să cumperi tu floricelele… se ocupă ei de tot, tu ai ZenBeam E1!

Proiectorul ASUS ZenBeam E1 poate fi achiziționat de la magazinele din România la prețuri cuprinse între 1379 – 1612 lei. Depinde doar de voi să căutați cel mai mic preț și să achiziționați o jucărie mult mai utilă decât ați crezut la început. În continuare puteți vedea o prezentare video.

0 comments
1 like

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine

Salut! Eu sunt Cosmin și sunt pasionat de fotografie și de gaming. Aici voi posta conținut despre cele două cât și despre tehnologie, gadgeturi și alte surprize :)
Bine ai venit!

Categorii
Articole recente