Nokia 8.1 – cel mai bun telefon mid-range din 2018?

„Best Mid-ranger of 2018”, așa era clasificat la sfârșitul anului 2018 de către GSMArena, probabil cel mai mare site dedicat recenziilor de telefoane, comparațiilor de diferite feluri sau locul unde găsiți cele mai noi știri din domeniu. Nokia 8.1 aduce elementele cu care am fost obișnuiți încă de la modelul 3310 (acel Chuck Norris al telefoanelor), aici mă refer la calitatea ridicată a materialelor folosite dar și feelingul de a ține în mână un telefon bine legat, solid și foarte arătos.

Despre specificațiile tehnice nu o să vorbesc foarte mult, nu mai sunt lucruri pe care astfel de telefoane nu le pot face la configurațiile actuale. Acesta rulează pe Android One versiunea 9 Pie, o versiune superioară și foarte ușor de folosit, fără să fie încărcată de toate aplicațiile pe care nu ți le dorești. Despre performanță nu are rost să detaliez prea mult, are sub „capotă” un procesor Qualcomm Snapdragon 710 și 4GB de memorie ram iar procesorul grafic este Adreno 616, toate acestea te vor ajuta să faci orice-ți dorești fără să întâmpini dificultăți. De la aplicații gen Netflix sau chiar cele mai populare jocuri (PUBG Mobile sau Asphalt 9 Legends), toate vor rula fără probleme, iar tu te vei bucura de o experiență nemaiîntâlnită oferită de ecranul FullHD+ PureDisplay de tip IPS cu dimensiunea de 6.18 inci. Așa că… principalele aspecte pe care o să le punctez vor fi legate de design, ceva păreri după o folosire de zi cu zi, camerele și fără să sar peste una din cele mai importante categorii- gamingul.

Specificații
Design
Culori: albastru/argintiu, oțel/cupru, fier/oțel
Dimensiune (fără cameră): 154,8 x 75,76 x 7,97 mm
Greutate: 180 g

Rețea și conectivitate
Viteză rețea: LTE Cat. 6, 2CA, L+L, VoLTE, VoWiFi
WiFi 802,11 b/g/n/ac
Bluetooth® 5.0
GPS/AGPS+GLONASS+Beidou

Performanță
Sistem de operare: Android 9 Pie
RAM: 4 GB LPPDDR4x
CPU: Qualcomm Snapdragon 710

Stocare
Memorie internă: 64 GB3 e-MMC 5.1
Spațiu card MicroSD: memorie de până la 400 GB

Audio
Conector: mufă pentru căști de 3,5 mm
Difuzoare: un difuzor cu amplificator inteligent
Înregistrare: sunet surround Nokia OZO

Ecran
Dimensiune și tip: afișaj Full HD+ PureDisplay de 6.18’’
Rezoluție: 18,7:9

Cameră
Camera principală: duală principală: 12 MP 1/2,55’’, 1,4 um pixeli, OIS 2PD, duală secundară: 13 MP FF
Cameră frontală 20 MP FF/0,9 um
Bliț: două blițuri Hi-Cri

Conexiuni și senzori
Tip cablu: cablu USB tip C 2.0
Senzori: senzor de lumină ambientală, senzor de proximitate, accelerometru (senzor G), busolă electronică, giroscop, senzor de amprentă (în spate), NFC

Durata de viață a bateriei
Tipul bateriei: baterie integrată de 3500 mAh4
Încărcare: încărcare rapidă cu 18 W

Să le luăm în ordine:

Designul

Eu am primit la test versiunea pe albastru închis, dacă nu se întâmpla să se reflecte lumina pe spatele lui, la un moment dat, nici nu observam acest lucru, eram convins că e negru. Nokia 8.1 are un aspect foarte plăcut la vedere dar mai ales la atingere, ecranul generos vă va ajuta în orice condiții de lumină, pe timp de zi cu soare puternic este extrem de luminos și nu vei întâmpina dificultăți deloc în a citi ceva. Tot pe partea frontală găsim în partea de sus un notch ce mie mi se pare blocat din software, deși am găsit în android funcția de blocare/deblocare a acestuia nu avea niciun efect, aș fi vrut să pot folosi și acele laterale de sus dar nu m-au deranjat deloc, arată foarte bine banda întreg neagră ce este folosită pentru notificări, iar în centru găsim camera frontală, un difuzor și senzorul de proximitate (probabil și altele 🙂 ), iar în partea de jos găsim foarte fin logo-ul Nokia.
Partea de mijloc a telefonului (sau structura) este din material metalic eloxat (ce nu va oxida) arată incredibil de bine și dă o senzație de conexiune foarte solidă între față și spate, specifică brandului și pe fiecare laterală ascunde câteva funcții, să le detaliez: în partea de sus avem conectorul jack de 3.5mm pentru căști și un microfon, în partea dreaptă găsim butonul de power și cel de volum, în stânga avem sertarul pentru cartela SIM și cardul MicroSD, iar în partea de jos avem din nou un microfon, un conector USB Type-C și difuzorul (apreciez că n-au făcut designul cu două difuzoare în stânga și dreapta conectorului Type-C, un difuzor să fie doar de fațadă, doar de dragul simetriei, cum se întâmplă la alte telefoane).
Spatele este din sticlă, foarte lucios și elegant cu camera spate ce iese în relief și se bucură de o ramă argintie foarte arătoasă, prezentă și la senzorul de amprentă poziționat imediat sub aceasta. Lângă cameră găsim și un bliț dual ce poate fi folosit și pentru funcția de lanternă. Mai jos putem observa siglele Nokia și Android One ce vor ieși în evidență foarte plăcut dacă sunt puse în lumina potrivită. Telefonul este foarte solid, arată bine și se simte bine în mână, nu este deloc mare, chiar dacă asta veți crede imediat ce auziți de display-ul de 6.18 inci, dar e ușor de folosit cu o singură mână. Un aspect ce m-a făcut să fiu foarte atent în mânuirea acestuia a fost faptul că este foarte alunecos datorită materialelor folosite pentru fața și spatele acestuia (sticlă) și vă recomand să-l folosiți cu o husă de protecție ce vă oferă o priză mai bună în mână (cauciucată sau diferite materiale textile sau din piele).

A fost telefonul meu de zi cu zi pentru două săptămâni

L-am pus la treabă serioasă timp de două săptămâni, tocmai pentru a-l descoperi mai bine și a testa cât mai multe funcții de care mă lovesc în mod normal. Am remarcat calitatea ecranului și dimensiunile ridicate ce m-au ajutat să îmi manageriez foarte ușor toate aplicațiile (eu preferând să fie scrisul cât mai mic, aplicațiile cât mai înghesuite, nu-mi plac icoanele mari) dar util mai ales la aplicații gen mail unde aveam nevoie să văd foarte bine textul și cât mai mult din el, iar scrierea se face foarte ușor. O altă funcție pe care am folosit-o non-stop a fost GPS-ul ce mi-a fost necesară pentru a taga anumite fotografii cu locația respectivă, acesta fiind foarte precis și rapid. De asemenea l-am conectat la câteva jucării și vă pot garanta că este compatibil fără probleme cu aplicațiile pentru dronele DJI sau camerele Insta360. Iar dacă vă întrebați dacă puteți conecta diferite dispozitive ce au nevoie de alimentare de la telefon (cum ar fi o cameră la 360 de grade) și de funcția OTG (On-The-Go), vă informez că Nokia 8.1 are această funcție și vă puteți juca liniștiți. Alt domeniu ce m-a surprins plăcut (deși nu mă așteptam) a fost acumulatorul de 3500 mAh ce este foarte rezistent după o utilizare intensă cu multe fotografii, cu YouTube, cu GPS, Bluetooth și internet (date mobile/wifi) pornite nonstop, la final de zi aveam peste 30% și nu mi-am pus niciodată problema că o să mă lase bateria și o să rămân în pom, al nimănui, rupt de tehnologie :). Aceasta suportă și încărcare rapidă, iar cu încărcătorul din pachet va ajunge la 100% în aproximativ o oră și jumătate. Faptul că nu are butoane fizice în partea din față a ecranului mi-a plăcut și acest lucru ajută mult la aplicațiile ce rulează pe un spațiu mult mai mare, iar rama este mult mai mică și mai elegantă. O funcție ce aș fi vrut să fie mai ușor de utilizat a fost una de bază, cea de modificare a volumului, pentru care dacă vrei să modifici volumul alarmei sau soneriei telefonului se deschide un meniu complet, nu doar o mică fereastră peste aplicația ce rulează la momentul respectiv. Iar o funcție pe care n-am găsit-o deși mi-aș fi dorit este prezența unui senzor infraroșu ce te ajută pentru a folosi telefonul pe post de telecomandă pentru televizor sau alte dispozitive.

E bun pentru jocuri? Normal!

Am testat cele mai jucate titluri pe acest telefon și n-am întâmpinat deloc probleme. La PUBG Mobile și Asphalt 9 Legends am avut setările la maximum și au rulat excelent fără freeze-uri de ecran sau lag. Chiar am încercat și jocuri ce sunt nelansate și sunt disponibile în Google Play cu acces timpuriu, jocuri care teoretic vor avea cerințe mai mari. Chiar și după o oră de joacă intensă telefonul nu s-a încălzit și am apreciat foarte mult acest lucru, semn că există o răcire ce-și face treaba pe partea de gaming. Cu siguranță e un telefon potrivit pentru iubitorii de jocuri video cu care puteți să înregistrați și ecranul foarte ușor atunci când vă jucați și să publicați totul pe canalele voastre de YouTube/Twitch sau, de ce nu, puteți face chiar și live în timp ce vă jucați fără să pierdeți deloc din performanță. De asemenea, pentru cei ce se joacă și ceva mai relaxant la birou, la semafor sau poate chiar și acasă, veți putea face asta oricând, doar nu credeați că se împotmolește la Candy Crush, nu?

Când vine vorba de camere… însă…

N-am specificat încă nimic despre ele pentru că trebuie s-o fac cu exemple și cu explicații concrete. Le luăm pe rând, în ordinea importanței din punctul meu de vedere: Nokia 8.1 are pe spate o cameră duală cu lentile Carl Zeiss, prima este de 12MP cu o diafragmă de f1.8, iar a doua de 13MP, ambele beneficiind de stabilizare optică a imaginii. Modurile principale ale camerei sunt: Pătrat, Panoramă, Bokeh live, Pro, Foto, Videoclip, Cu încetinitorul, Filmare lentă. Cele mai folosite de voi fiind probabil modurile automate pentru foto și video, dar și „Bokeh live” cu care veți separa foarte ușor subiectul de fundal. Fotografiile se salvează la o rezoluție de 12 megapixeli, iar ca dimensiune a fișierelor n-am întâlnit să fie mai mari de 11.6MB. Modul inteligent de detectare a scenelor este foarte avansat, foarte ușor detectând anumite situații și făcând setări automate în funcție de acestea. În cazul pasionaților de fotografie ce folosesc modul „Pro”, aici aveți libertate totală, puteți controla balansul de alb, zona de focus, ISO-ul, timpul de expunere (până la patru secunde) dar și compensarea expunerii de la minus două trepte, la plus două. De asemenea, nu este disponibilă fotografierea ce rezultă fișiere RAW (brute), ci doar jpeg. Un aspect ce nu este specificat nicăieri dar care ar trebui menționat este zoom-ul optic, pe care eu l-am definit undeva la 2X, ochiul meu antrenat simțind o mică trecere între camere atunci când am apropiat, estimând o valoare aproximativă de 2X. Un alt aspect ce nu l-am întâlnit în nicio altă recenzie și nici măcar în specificațiile tehnice este legată de funcția de fotografiere în rafală, funcție ce pozează fără oprire când este apăsat butonul. Detaliile ce mă interesau erau legate de numărul de cadre pe secundă cu care fotografiază Nokia 8.1, iar din propriile mele calcule au rezultat nu mai puțin de 9 fps-uri, ceea ce este excelent, mai ales când vrei să nu-ți scape un eveniment foarte ce se va întâmpla foarte rapid.

De asemenea, diferite funcții inteligente cu care Nokia ne-a învățat deja sunt prezente și pe acest model, Google Lens – puteți scana obiecte sau texte și cauta pe Google mai multe informații despre acestea, puteți pune diferite filtre și măști, aveți modul de înfrumusețare, de temporizator pentru a vă face singuri poză după un interval de 3 sau 10 secunde, iar funcția ce-mi place mie cel mai mult, folosirea camerelor din față și spate simultan, pentru a crea o fotografie sau filmare în modul dual sau picture-in-picture. Și dacă tot am zis de filmare, aici lucrurile se schimbă: camerele spate filmează la o rezoluție 4K ce se poate schimba în FullHD 1080p sau FullHD în raportul 18:9 dar și HD 720p. Aici avem prezentă stabilizare electronică de imagine, ce uneori poate fi mult peste cea optică, fiind ajutată foarte mult de tehnologia ce avansează pe zi ce trece. Tot la video avem posibilitatea de a transmite în direct pe YouTube sau Facebook direct din aplicația camerei, dar și două funcții cu care puteți realiza diferite efecte creative: „Cu încetinitorul” și „Filmare lentă”. Aici aveți posibilitatea de a filma cu o viteză foarte mică (slow motion), mai exact încetinește de patru ori viteza reală (un minut de filmare îl transformă în patru minute cu încetinitorul), dar în acest mod veți fi limitați de rezoluția FullHD 1080p. Cealaltă, însă, este mult mai creativă, denumită „Filmare lentă” deși este pe repede înainte (fast forward). Aici puteți filma diferite momente ale zilei cum ar fi apusul sau răsăritul, puteți face filmări de tip „hyperlapse” dacă vă plimbați cu telefonul în mână și filmați drumul sau chiar pe voi dacă păstrați o poziție a camerei destul de fixă pe toată perioada clipului. Cu siguranță calitatea video e excelentă pentru cei ce vor să folosească telefonul pentru activități gen vlog sau astfel de filmări. Camerele se comportă foarte bine și în condiții de lumină scăzută, iar asta puteți vedea și în probele de mai jos.
Am lăsat la urmă camera frontală pentru că nu este foarte utilă pentru mine, nefăcându-mi selfie-uri sau filmări. Pe față e prezentă o cameră de 20MP ce poate filma cu o rezoluție de până la FullHD 1080p. Calitatea mi se pare mult superioară pentru camerele din spate, atât pentru modul foto cât și pentru video, iar din acest motiv nu pot să laud camera frontală prea mult. Vă recomand folosirea camerelor din spate cât mai mult posibil.

Nokia 8.1 – 4K Sample Video – Zi
Nokia 8.1 – 4K Sample Video – Noapte
Nokia 8.1 – 4K Sample Video – Apus
Nokia 8.1 – Rafală – 9 cadre pe secundă
Nokia 8.1 – Filmare lentă – Zi
Nokia 8.1 – Filmare lentă – Noapte
Nokia 8.1 – Filmare lentă – Apus
Nokia 8.1 – Filmare din mână – test de stabilizare
Nokia 8.1 – Cu încetinitorul – Zi
Nokia 8.1 – Cu încetinitorul – Noapte

În concluzie, Nokia 8.1 este un telefon perfect pentru orice activități de zi cu zi, eu folosindu-l în special pentru cameră, mail-uri și jocuri. Îl puteți achiziționa la prețul de aproximativ 1500 lei în prezent și îmi place foarte mult stabilitatea sistemului de operare și designul foarte solid, cu un feeling foarte bărbătesc. Camerele spate sunt potrivite pentru orice fel de activități, în beznă totală va trebui să învățați să folosiți modul „Pro” la fotografii, iar filmările la rezoluția 4K arată superb și sunt perfecte pentru vloguri, iar dacă ești pasionat de gaming poți juca orice titlu fără să-ți faci griji.

0 comments
0 likes

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine

Salut! Eu sunt Cosmin și sunt pasionat de fotografie și de gaming. Aici voi posta conținut despre cele două cât și despre tehnologie, gadgeturi și alte surprize :)
Bine ai venit!

Categorii
Articole recente