Nokia 8 Sirocco – bun la toate

Nokia 8 Sirocco este un telefon lansat în luna Aprilie a anului curent, fiind o versiune îmbunătățită a modelului „8”. Sirocco are un ecran curbat P-OLED de 5.5 inch în raport 16:9 și o rezoluție de 1440×2560 pixeli cu o densitate de 534 ppi (pixel per inch) protejat de Corning Gorilla Glass 5. Procesorul este un Snapdragon 835 cu opt nuclee iar acceleratorul grafic Adreno 540 ce va rula fără probleme orice joc. Telefonul beneficiază de 128GB spațiu de stocare (ce NU poate fi extins printr-un card de memorie) și 6GB RAM. Încărcarea acumulatorului de 3260 mAh se face printr-un conector Type-C ce suportă Quick Charge 4.0 dar telefonul suportă și încărcare wireless. Tot prin conectorul Type-C se conectează și căștile incluse în pachet sau puteți folosi adaptorul Type-C la jack de 3.5mm pentru a conecta orice pereche de căști doriți. Iar dacă totul sună bine până acum, vă anunț că toate cele de mai sus au încăput într-un telefon ce cântărește doar 177 grame! Pe partea de software, telefonul rulează pe Android One 8.0 Oreo, o versiune foarte simplificată preferată de cei de la Nokia și este planificat upgrade-ul până la 9.0 Pie. Sirocco este un telefon cu adevărat frumos, designul fiind foarte elegant și rezistent în același timp, rama fiind fabricată din oțel. Spatele este tot dintr-o sticlă curbată și pe el veți găsi camera (destul de evidențiată și scoasă în relief) blițul cu două temperaturi de culoare, microfonul și senzorul de amprente. Fiind capsulat, etanșarea este realizată foarte bine și este certificat IP67, rezistent la apă până la 1.5m timp de 30 minute.

Display

Ecranul va fi primul cu care veți avea un impact surprinzător de plăcut, fidelitatea culorilor fiind impecabilă. În lumină puternică se descurcă foarte bine și nu veți fi nevoiți să îl țineți la un nivel foarte scăzut pentru a salva bateria, este și foarte economic. Atunci când o porțiune de ecran este pe culoarea negru, în acel loc ecranul este complet stins, de exemplu, dacă vizionați o fotografie complet neagră, ecranul va afișa acea fotografie perfect, fără să lumineze cumva ecranul, iar într-o cameră fără pic de lumină ar rămâne beznă totală. Curburile de pe margine sunt foarte elegante și nu încurcă deloc atunci când sunt atinse accidental. Reacționează doar atunci când trebuie și într-o perioadă de 2 săptămâni nu am avut nici măcar un răspuns la atingerile nedorite, funcționează perfect! Ecranul este protejat de o sticlă Corning Gorilla Glass 5, dar pentru măsuri suplimentare de protecție vă recomand să cumpărați o husă ce acoperă ecranul, chiar dacă vine în pachet alături de un bumper (foarte util și el) dintr-un plastic foarte dur ce protejează partea din spate. N-ați vrea nici măcar cea mai mică zgârietură pe un ecran perfect.

Design

Liniile designului definesc eleganța la un nivel ridicat. Spatele negru îmbrăcat în sticlă și marginea fină a ramei negre fac din Nokia 8 Sirocco un telefon extrem de arătos. Pe partea din față există un ecran curbat ce ocupă aproape toată suprafața, lăsând loc în partea de sus pentru difuzor, camera frontală și senzori, iar în partea de jos a rămas un loc nefolosit, fără butoane fizice, pentru a poziționa ecranul pe mijlocul aparatului iar simetria să fie perfectă. Pe partea superioară există un microfon poziționat central, pe partea stângă sertărașul pentru nano-SIM, în partea dreaptă găsim tastele de volum și butonul de pornire/blocare, iar în partea de jos avem microfonul, difuzorul și conectorul USB Type-C.

Gaming

Fiind un telefon de top, nu veți avea nici cea mai mică problemă atunci când vine vorba de jocuri. Am testat două dintre cele mai importante titluri ale momentului (jocuri ce au cerințe mari de performanță) și au rulat impecabil pe cele mai înalte setări. Este vorba despre Asphalt 9, jocul de curse cu mașini ce a înregistrat cel mai mare număr de descărcări din ultima perioadă, dar și PUBG Mobile, poate cel mai jucat titlu la momentul de față, fiind o alternativă a versiunii de pe PC, mult mai accesibil și datorită faptului că este gratuit pe Google Play dar și că rulează pe o plaja largă de dispozitive. Însă dacă vrei ca experiența din jocuri să fie intensă trebuie să le încerci la calitate maximă și Nokia 8 Sirocco se descurcă fără probleme. Pe parcursul partidelor lungi, dispozitivul nu se încinge și nu veți duce grija nici bateriei.

Anduranță

Cei 3260 mAh vă vor fi suficienți pentru o întreagă zi de folosire intensă, cu internetul activat non-stop (acasă prin wifi, iar la job și în restul timpului prin datele mobile), cu o oră de YouTube, cu luminozitatea ecranului undeva la 45-50%, dar și 100% dacă era soare puternic, cel puțin 1.5 ore petrecute în jocurile mai sus amintite, câteva fotografii și vorbit la telefon 20-30 minute. După toate cele de mai sus, seara veți mai rămâne cu 30% baterie ce vă vor ajunge până la ora de culcare, când majoritatea oamenilor îl bagă la încărcat și îl uită peste noapte. Vă pot spune că la o sesiune intensă de folosit camera foto (peste 1000 de cadre + câteva filmări scurte) bateria a scăzut cu aproximativ 40-50% din capacitate.

Printre funcțiile care mi-au plăcut mult a fost capacitatea blițului de a ilumina atât cu lumină caldă cât și rece, la folosirea lanternei lumina fiind caldă, un lucru pe care nu l-am mai întâlnit pe alte telefoane. Totuși, există și funcții ce există pe telefoane de 500-600 lei ce nu există pe Sirocco. Una din ele este Split-Screen, posibilitatea de a împărți ecranul în mai multe părți, folosind două aplicații simultan. Am simțit nevoia să fac asta și n-am găsit cum. O altă constatare a fost cu privire la funcția „Radio” ce lipsește. Probabil studiile celor de la Nokia au arătat că publicul țintă al acestui telefon nu folosește acea aplicație de captat undele FM, fiecare post de radio având propria aplicație și transmițând pe internet.

Foto/Video

La capitolul camere, Nokia 8 Sirocco stă destul de bine, pe spate având o cameră duală cu optică Zeiss, prima este de 12MP, f/1.8, 25mm, iar a doua de 13MP, f/2.6, 50mm, folosită pentru zoom-ul optic 2x. Lângă acestea e prezent un bliț dual, având lumină atât caldă cât și rece, iar pe cealaltă parte este microfonul, foarte util pe modul filmare, având posibilitatea să selectați ce microfon să utilizați atunci când înregistrați, fie cel din față, fie cel din spate, de lângă camere, sau chiar pe ambele, simultan. Camerele din spate filmează la rezoluție 4K, 2160p/30fps sau FullHD, 1080p/30fps. O mică problemă ar fi faptul că lipsește cu desăvârșire stabilizarea la filmarea 2160p, dar la 1080p există. Încă un mod foarte interesant este cel de slow-motion, un mod de filmare cu încetinitorul, însă rezoluția se schimbă la 1080p, însă efectele create pot fi spectaculoase. Camera din față are doar 5MP, f/2.0 și filmează la rezoluție de 1080p/30fps.
Atât aceasta cât și cele din spate au moduri de înfrumusețare, un mod ce poate folosi camera din față + camerele din spate într-o singură poză (duală sau picture-in-picture), există mod de cronometru pentru 3 sau 10 secunde, dacă vrei să declanșeze singur după ce apeși, mod de HDR și bliț. De asemenea, sunt prezente și opțiunile pentru panorame, poze cu bokeh sau modul „Pro” în care puteți să setați manual balansul de alb, focalizarea, ISO-ul în intervalul (100-3200), timpul de expunere (între 1/500s și 4 secunde) dar și expunerea ce poate fi ajustată cu până la două stopuri (-2/+2). Apreciez adăugarea acestui mod dar nu-mi place faptul că nu prea există afișare în timp real pentru setările aplicate. Poți doar să faci fotografie, să verifici și dacă ai greșit ceva să modifici setările și să fotografiezi iar.
Calitatea fotografiilor este una mai mult decât decentă, atât pentru camerele duale din spate cât și pentru cea frontală. Modul 2x la zoom mi se pare puțin mai slab decât normalul (și are o nuanță mai gălbuie la fotografii), iar dacă veți avea curiozitatea să apropiați până la 10x veți vedea mulți pixeli și o calitate foarte, foarte slabă. Filmările în schimb, mi se par foarte reușite la rezoluția 4K, fiind clare, având culori foarte vii, chiar dacă nu e prezentă stabilizarea. Pentru camera din față nu pot spune același lucru. Mi se pare că se chinuie și cu focalizarea, mi se pare că nu e clar.
În timp ce utilizam aplicația camerei mi s-a întâmplat ca aceasta să nu mai răspundă la butonul de fotografiere și a trebuit să o redeschid. De asemenea, când am încercat filmarea cu încetinitorul, camera s-a blocat în totalitate, n-am mai putut să deschid aplicația sau să fac fotografii în alte aplicații (gen Facebook, Messenger, WhatsApp) și am fost nevoit să dau restart telefonului pentru a se rezolva problema.

Mai jos puteți vedea o galerie foto (cu fotografiile originale, pe care le puteți descărca dacă doriți să le examinați în detaliu sau să citiți exif-ul) pe timp de zi cu fotografii atât pe modul normal, cât și în cel dual (când am folosit ambele camere simultan, față-spate) dar și panorama sau bokeh.

În continuare puteți vedea fotografii realizate pe timp de noapte (din nou, fișierele originale pe care le puteți descărca), atât în modul automat cât și în cel Pro cu setări manuale.

Mai jos aveți probe de filmare în diferite situații (pentru a deschide un filmuleț dați click pe el).

2160p/30fps – Camera normală – timp de zi
2160p/30fps – Camera normală – timp de noapte
2160p/30fps – Camera tele (2x) – timp de zi
2160p/30fps – Camera tele (2x) – timp de noapte
1080p/30fps – Camera normală – timp de zi
1080p/30fps – Camera normală – timp de noapte
1080p/30fps – Camera tele (2x) – timp de zi
1080p/30fps – Camera tele (2x) – timp de noapte
Modul ‘Filmare Lentă’ (deși este pe repede înainte)
Modul ‘Cu încetinitorul’

În concluzie, Nokia 8 Sirocco este un telefon ce vine cu performanță de top la un preț mai scăzut decât al titlurilor concurente. Orice joc rulează impecabil, camerele fac față oricărui test, iar calitatea filmărilor m-a convins că telefonul poate fi folosit cu ușurință de orice vlogger ce nu vrea să investească într-o cameră greu de folosit și greu de cărat atât timp cât are telefonul în buzunar și poate filma oricând 4K la o calitate foarte bună.

2 comments
1 like

Related posts

Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine

Salut! Eu sunt Cosmin și sunt pasionat de fotografie și de gaming. Aici voi posta conținut despre cele două cât și despre tehnologie, gadgeturi și alte surprize :)
Bine ai venit!

Categorii
Articole recente