OVERKILL’s The Walking Dead – Recenzie

OVERKILL’s The Walking Dead este un joc de echipă (patru jucători), bazat pe benzile desenate, acolo unde tu și prietenii tăi vă luptați atât cu cei morți dar și cu cei vii pentru a supraviețui. Purtat în universul „The Walking Dead” vei controla unul din cele patru caractere ce formează un grup ce iau la pas Washington D.C pentru a elimina fiecare amenințare. Jocul a fost lansat pe 6 noiembrie 2018 și costă 49.99 euro în versiunea standard sau 67.99 euro în ediția „deluxe” ce oferă acces pe viitor la sezonul 2 (ce include 9 misiuni), colecția „Night Raid” dar și un ArtBook și Soundtrack-ul oficial.

Aidan, Maya, Grant și Heather formează un mic grup într-o lume post-apocaliptică și trebuie să înfrunte multe situații folosindu-se de aptitudini, arme și multe unelte alături de cel mai important factor, lucrul în echipă. Printre amenințările pe care echipa trebuie să le înfrunte se află umblătorii (zombie) ce sunt mereu prezenți dar și diverse grupări de inamici ce nu se vor opri până nu obțin ceea ce vor. Fiecare din cele patru personaje are propriul trecut și secrete proprii ce vor fi dezvăluite în timp ce veți progresa în joc.

Joci cu unul din cele patru caractere și pornești din tabără. Acesta este principala locație unde trebuie să te protejezi împotriva umblătorilor și celorlalți inamici. Principalul scop pentru tine și tabăra ta e să supraviețuiți. Poți face asta apărând tabăra dar și prin explorarea zonelor învecinate pentru a găsi și alți supraviețuitori, diferite materiale sau chiar a sabota așezările inamicilor. Fiecare caracter are propria clasă, iar pe parcursul jocului vei putea să îmbunătățești abilitățile lui dar și echipamentul. Pentru a supraviețui trebuie să lucrați împreună pentru că e cel mai important lucru din acest joc. Comunicarea e cheia, iar sunetul îi va atrage pe inamici, așa că mai bine să avansezi foarte silențios. Armele au diferite niveluri de zgomot așa că ai grijă ce alegi. În timp ce progresați în joc veți afla mai mult din poveste și veți debloca noi misiuni, dar vă puteți întoarce oricând la cele pe care deja le-ați îndeplinit.

Jocul are o dificultate dinamică ce se ajustează automat în funcție de câți oameni joacă acel nivel dar și de dificultatea aleasă. De exemplu, dacă vei alege să faci o misiune pe cont propriu, vei avea mai puțini adversari decât dacă ai face aceeași misiune cu încă 3 parteneri. Această funcție nu avantajează în niciun fel lupii singuratici, dificultatea fiind destul de ridicată chiar și atunci când sunt mai puțini inamici.

Heather
Fost profesor de grădiniță, Heather cunoaște diferența dintre bine și rău. Încă încearcă să găsească binele în toți oamenii, dar a învățat când să nu mai caute și să înceapă lupta.

Clasă: Cercetaș
Armă primară: Arbaletă
Armă secundară: Pistol cu amortizor
Armă albă: Târnăcop

Grant
Își trăia anii de aur vânând și scriind ghiduri despre sălbăticie. Acum își folosește acele abilități să-și găsească familia, chiar dacă știe că șansele sunt slabe. Dar vânătoarea îl provoacă pe Grant să privească prin cătarea armei.

Clasă: Tactician
Armă primară: Armă cu lunetă cu amortizor
Armă secundară: Pistol revolver
Armă albă: Toiag

Maya
Este fost chirurg, bine instruită pentru a lua deciziile pe viață sau moarte. Acum se găsește sub o presiune similară, dar cu consecințe mult mai stridente. Ea este medicul grupului, însă în același timp responsabilă de a lua vieți și de a le salva.

Clasă: Suport
Armă primară: SMG cu amortizor
Armă secundară: Pistol revolver
Armă albă: Macetă

Aidan
A avut întotdeauna un pic de temperament, dar obișnuia să-l reprime. Acum, el transmite această emoție în stilul său de luptă corp la corp, permițându-i să se exprime pe deplin prin violență.

Clasă: Tanc
Armă primară: Pușcă cu amortizor
Armă secundară: Pistol cu amortizor
Armă albă: Bâtă

– Fiecare caracter are propriile avantaje dar și slăbiciuni: Aidan (care are mai multă viață) și Maya (ce poate arunca un ghiozdan plin de medicamente pentru întreaga echipă) sunt caractere foarte bune pentru început.
– Pentru că jocul nu include un mod de comunicare vocală între jucători, dezvoltatorul încurajează folosirea apelurilor vocale pe Steam sau a aplicațiilor dedicate (Discord, Skype, etc.) pentru o mai bună coordonare cu echipa.

Misiunile
Când pornești jocul vei fi întâmpinat de o hartă, fără un meniu, fără nimic altceva. Apoi selectezi o misiune dând click pe ea și jocul îți va căuta un meci cu încă trei coechipieri. Desigur, poți seta în partea de jos, la componența echipei să joci singur acea misiune folosind funcția „Private Team”. De asemenea, în timpul meciului, un prieten de pe Steam se poate alătura dacă mai sunt locuri disponibile, folosind funcția „Join game”.

Rutina zilnică a jocului include patru pași principali:
1. Joacă misiuni
2. Obține experiență și diferite obiecte
3. Avansează în nivel și îmbunătățește-ți tabăra
4. Protejează-ți teritoriul și extinde-l

Prada ce poate fi obținută după fiecare meci se împarte în trei categorii: arme sau părți de arme (amortizor, lunetă, încărcător, etc.), îmbunătățiri pentru tabără și materiale ce ajută la crearea diferitelor unelte.

Supraviețuitorii sunt necesari pentru progresul tău în joc. Ei fie sunt găsiți și salvați într-o misiune, ori se alătură întâmplător taberei tale. Poți repartiza supraviețuitorii pentru diferite funcții în tabără și vei avea anumite bonusuri sau îi poți trimite în misiuni și în acest fel vei primi anumite bonusuri și nivelul acestora va crește. De asemenea, supraviețuitorii pot fi răniți sau omorâți în misiuni așa că trebuie să fii atent cum îi folosești.

Atunci când mergi într-o misiune vei fi nevoit să te echipezi cu o trusă de scule (pentru deschis diferite lacăte, de mecanic, de chimist, de tăiat cabluri sau de electrician) dar și cu o abilitate secundară, specifică fiecărui caracter (grenadă orbitoare, fumigenă, cocktail molotov). Acestea se pot folosi de mai multe ori într-o misiune dacă găsești pe parcurs diferite materiale cu care să le refaci.

Sfaturi și trucuri
• Dacă te deplasezi în poziția ghemuit faci mai puțin zgomot iar dușmanii de detectează mai greu.
• Gloanțele sunt prețioase. Nu le irosi decât dacă trebuie.
• Atunci când ești înconjurat de inamici folosește funcția de împins pentru a primi câteva momente de respiro și vei crea puțin spațiu între tine și ei.
• Grenadele fumigene și orbitoare sunt folositoare atât în scop ofensiv cât și defensiv, mai ales în spațiile mici.
• Aveți cinci cinci tipuri diferite de instrumente pe care le puteți lua în fiecare misiune (Lockpicks, Wirecutters, Mechanical kit, Chemical kit, și Power kit). Acestea pot fi folosite pentru a debloca rute alternative sau a deschide diferite cutii ce se găsesc pe parcurs, în care se află armele sau diferite îmbunătățiri pentru ele.
• Cutiile găsite în timpul misiunii conțin arme sau diferite accesorii ce se montează pe arme. Pentru a păstra aceste beneficii trebuie să termini misiunea și să duci rucsacul respectiv în mașina lui Caleb la sfârșitul misiunii.
• Funcția ce se umple atunci când se face gălăgie și îi face pe umblători să vină din ce în ce mai mulți se numește horde-o-meter. Aceasta poate doar să crească, niciodată nu scade. Pentru a evita umplerea ei trebuie să mențineți un nivel minim de liniște, fără sunet de gloanțe, fără explozii și trebuie să țineți cont că și inamicul contribuie la gălăgia creată. Horde-o-meter-ul are 3 niveluri la care poate ajunge și vă sugerez să faceți liniște cât mai mult.
• Bloater – este un tip de zombie mare și gras ce explodează atunci când ajunge în preajma voastră. Îl puteți folosi și în favoarea voastră, apropiindu-vă puțin de el și apoi depărtându-vă și lăsându-l să explodeze printre alți zombie sau inamici, provocând pagube serioase.
• Alarmele de mașină pot fi activate uneori. Aveți grijă să nu le activați din greșeală dar le puteți folosi pentru a distrage umblătorii de lângă voi.
• Țintește la cap fiecare zombie, fie că îl lovești cu o macetă sau bâtă, fie că te uiți la el prin luneta unei arme.

Jocul arată binișor dacă îl veți juca la calitate maximă, dezvoltatorii fiind atenți la cele mai mici detalii. Sunt frunze pe jos, sunt foarte bine realizate texturile pentru diferite materiale lemnoase, textile sau chiar metalice. De asemenea, umbrele și luminile sunt foarte realiste, hărțile sunt modelate frumos, la fel și armele și toate obiectele cu care interacționezi. Desigur, există și părți rele. Am întâmpinat momente când unii zombie se deplasau fără să își miște picioarele sau când nu se încărcase modelul armei din mână iar palmele țineau ceva invizibil, ba chiar puteam să trag cu acea pușcă invizibilă și să omor inamici.

OVERKILL’s The Walking Dead e împărțit pe sezoane, misiunile fiind destul de dificile, principalul motiv e că nu prea ai coechipieri buni. Poate doar dacă joci cu prieteni și vă coordonați foarte bine dacă veți comunica vocal. Văd că după ce-am îndeplinit cele 10 misiuni momentan nu mai am niciun task activ. Săptămânal mai există o misiune (din cele 10) ce trebuie făcută pe dificultate maximă pentru a primi anumite recompense mai mari decât în mod normal. Cred că am încercat de 20 de ori să fac o misiune pierzând poate 5 ore și am reușit într-un final să o duc la bun sfârșit după ce am tot schimbat coechipierii, armele și am așteptat să mă calmez după fiecare eșec.
Cu siguranță e un joc ce va atrage un anumit public și iubitorii The Walking Dead îl vor cumpăra. Vă recomand să așteptați ceva reduceri sau să-l luați din surse externe la prețuri mai mici, măcar la jumătate din preț. Nu cred că merita 50 de euro și tocmai din acest motiv jocul pleacă la drum cu stângul. Am terminat tot sezonul 1 în mai puțin de 10 ore și consider asta un minus. Acum pot doar să rejoc acele misiuni pentru a face experiență și a descoperi diferite secrete. Dar parcă nu mă atrage așa mult cât să îmi pierd din nou timpul cu ele, să le rejoc, să caut iar coechipieri decenți care să nu mă tragă în jos.

Voi ce părere aveți despre joc? L-ați jucat? Îl veți cumpăra?

0 comments
0 likes

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine

Salut! Eu sunt Cosmin și sunt pasionat de fotografie și de gaming. Aici voi posta conținut despre cele două cât și despre tehnologie, gadgeturi și alte surprize :)
Bine ai venit!

Categorii
Articole recente