Cauți o soluție pentru stocarea arhivei foto/video? Ia-ți un NAS!

Cu siguranță au existat momente când spațiul de stocare a fost insuficient. Fie că partițiile din PC erau roșii, fie că nu mai aveai loc nici măcar pentru o poză în telefon, cu toții am trecut prin asta. Sau poate vrei să accesezi fișierele personale de la distanță, însă n-ai încredere în serviciile de cloud ce îți iau bani dacă ai nevoie de un spațiu mai mare decât cei câțiva GB pe care ei îi oferă gratuit.
Vă voi prezenta soluția perfectă pentru stocarea fișierelor în rețeaua de acasă, fără prea mult deranj, însă cu posibilitatea de a le accesa de oriunde. Astăzi vorbim despre un dispozitiv de tip NAS (Network Attached Storage), adică un aparat în care bagi HDD-uri sau SSD-uri de mare viteză și îl conectezi la rețea, pe înțelesul tuturor. Avantajele, însă, nu vor întârzia să apară, vorbim despre ele în continuare. Și când spun că e o soluție de stocare a documentelor nu mă refer la mai mulți GB, ci la TB, spațiu unde să urcați tot! Eu folosesc un NAS Synology de peste un an pentru a stoca întreaga arhivă de fotografii și filmări, iar din ziua instalării nu a trebuit să mai revin asupra setărilor.

Astăzi vorbim despre Synology DS920+, un NAS ce dispune de patru sloturi pentru unitățile de stocare, fie ele HDD-uri clasice de 3.5, SSD-uri de 2.5 sau SSD-uri de tip M.2, capacitatea însumată a acestora ajungând până la 64 TB. Un aspect important pentru aceste dispozitive este memoria RAM, aceasta având un rol esențial pentru viteza cu care procesează sarcinile, modelul despre care vorbim având 4 GB RAM, putând fi extinși la 8 GB.

Foarte important e ca rețeaua locală să fie făcută pe un router gigabit, pentru a profita de vitezele maxime de transfer, putând avea chiar și 500-600MB/s la transferul de fișiere dacă aveți instalate SSD-uri în NAS. Acest spațiu îl puteți vedea în „This PC”, lângă partițiile PC-ului, fiind foarte ușor de accesat local. Dacă doriți să accesați fișierele de pe telefon o puteți face cu ajutorul unei aplicații.

De asemenea, există funcții dedicate pentru NAS ce au rolul unor servicii pe care le obțineți din altfel de dispozitive, cum ar fi monitorizarea camerelor de supraveghere, putând să le conectați foarte ușor într-un panou de administrator, unde le puteți vedea simultan sau separat, dar și înregistra toate mișcările. O altă aplicație de care profit uneori este cea dedicată streamingului video pe orice dispozitiv, putând instala această aplicație chiar și pe televizoarele smart sau pe telefoane pentru a viziona filmele pe care le descărcați pe PC, în cazul în care doriți să vizionați pe un ecran mare.

Există multe alte funcții ce vă pot ajuta în orice situație, putând seta server de mail, putând instala un player audio ce rulează melodiile din anumite foldere și multe altele.

Pe partea din spate a NAS-ului veți regăsi un conector USB 3.2, pe lângă cel de pe partea frontală și tot în spate aveți și un port eSATA pentru conectarea rapidă a unei unități de stocare și două porturi RJ-45 pentru a conecta până la două rețele de internet pentru a nu rămâne niciodată fără conexiune.

Eu mă folosesc și de o funcție foarte importantă, după părerea mea, o funcție ce bagă NAS-ul în standby atunci când nu este folosit. În acest fel, durata de viață a unităților de stocare se prelungește, iar de fiecare dată când veți avea nevoie să accesați NAS-ul de pe PC, telefon sau smart tv, acesta pornește și veți avea totul la dispoziție.

Acest dispozitiv este o investiție, într-adevăr, însă dacă doriți să nu pierdeți fișierele personale probabil ar trebui să o faceți, chiar dacă veți mai adăuga pe parcurs o unitate de stocare sau o plăcuță de memorie RAM. Voi ce soluție de stocare folosiți?

0 comments
2 likes

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine

Salut! Eu sunt Cosmin și sunt pasionat de fotografie și de gaming. Aici voi posta conținut despre cele două cât și despre tehnologie, gadgeturi și alte surprize :)
Bine ai venit!

Categorii
Articole recente