Vivo Y70 – Recenzie + mostre foto/video

În magazinele din România veți găsi în curând trei telefoane din brandul Vivo, mai exact modelele Y70, Y20s și Y11s. Eu am primit la test modelul cel mai competent din punct de vedere al performanței și o să vă povestesc detaliat pe diverse capitole ce am descoperit.

Încă de la unboxing am avut impresia de produs premium. Calitatea materialelor din care este făcută cutia mi-a oferit o senzație plăcută, atât la atingere cât și vizual, textura fiind de un albastru mat deosebit. În cutie, pe lângă telefon am găsit o husă transparentă de tip „bumper”, un încărcător de mare viteză (mai exact 33W) dar și o pereche de căști in-ear, accesoriu întâlnit din ce în ce mai rar.

Specificații
Dimensiuni 161x 74.08 x 7.83 mm
Greutate 171 g
Culori Gravity Black, Oxygen Blue
OS Funtouch OS 11 (Based on Android 10)
Procesor Qualcomm Snapdragon 665
RAM 8GB LPDDR4x
Memorie 128GB UFS2.1
Display AMOLED Halo Display
Dimensiuni ecran 6.44inch
Rezoluție 2400 x 1080 (FHD+)
Senzor amprentă In-Display Fingerprint Scanning
Baterie 4100mAh (TYP)
Fast Charging 33W FlashCharge
Camera 48MP AF + 2MP Macro +2MP bokeh
Camera frontală 16MP Selfies Camera
Moduri
fotografiere
Portrait, Photo,Video, Night,AR Stickers, Panorama, Live Photo, Pro
Mode, AI 48MP, Doc, etc.
Video Yes, 4K MP4
Network 2G GSM: 850/900/1800/1900
3G WCDMA: B1/B2/B5/B8
4G FDD LTE: B1/B2/B3/B5/B7/B8/B20/B28
4G TDD LTE: B38/B40/B41
4G+ / LTE CA: 1A/3A
Card Slot 2 Nano SIM + 1 Micro SD
SAR Value Head: 0.995W/kg, Body: 1.197W/kg
Wi-Fi 2.4GHz / 5GHz
Bluetooth Bluetooth 5.0
NFC Yes
GPS Yes, A-GPS/GPS/Galileo/GLONASS/BDS
Senzori Accelerometer, Ambient Light Sensor, Proximity Sensor, E-Compass,
In-Display Fingerprint Sensor, Gyroscope
USB USB2.0 Type-C, USB On-The-Go (OTG)
In cutie Model: Y70
Power Adapter: 33W FlashCharge + Type-C to USB Cable
Earphone: XE160 Earphone with 3.5mm jack
Protective Case, Protective Film (applied), SIM Ejector,

Aspect

Telefonul este aspectuos, se simte foarte subțire datorită marginilor din spate ce sunt rotunjite spre ecran, ce oferă și o mai bună prindere. Spatele este din plastic cu un strat foarte lucios la suprafață peste care s-a aplicat un gradient argintiu-bleumarin, oferind un aspect premium atunci când se reflectă lumina, dând impresia de material sticlos. Rama telefonului este din policarbonat solid, un material ce asigură rezistența în timp și reduce greutatea dispozitivului, are o margine fină de sub un milimetru peste partea din spate a telefonului, protejând-o în acest fel în cazul unui impact. Pe partea din față este deja aplicată o folie de protecție.

În partea de sus, în stânga, vom găsi tăvița pentru cartelele sim sau cardul de memorie și un microfon în partea dreaptă, pe laterala stângă nu avem niciun buton, pe partea stângă regăsim butonul cu dubla funcție pentru volum și butonul de on/off/stand-by, iar în partea de jos avem conectorul jack de 3.5mm pentru conexiunea audio, un microfon, conectorul usb-c și difuzorul telefonului. E foarte plăcut la atingere, nu alunecă din mână precum alte telefoane ce au sticlă pe ambele părți.
Tot la acest capitol aș adăuga și bumperul de cauciuc cu care vine telefonul, o piesă de rezistență după părerea mea. Se fixează destul de bine pe telefon, având colțurile de sus ce vin cumva peste și oferă o siguranță suplimentară. Bumperul are o margine de protecție pentru camera din spate și nu lasă camera să se zgârie de suprafețele plane pe care e așezat telefonul. De asemenea, în partea frontală există aceeași margine de protecție, de data aceasta pentru ecran. Încă un avantaj este acela că bumperul are un mic capac pentru conectorul USB C al telefonului, în acest mod protejându-l de umezeală sau alte corpuri străine ce pot pătrunde în interior.

Performanță

Pentru cei ce vor să vadă întreaga listă cu specificații ale telefonului, vedeți spoilerul de mai sus, pentru cei ce preferă varianta simplificată (cum sunt și eu), principalele puncte la care mă uit când vine vorba de performanța unui telefon sunt memoria ram, procesorul și capacitatea bateriei (fără să includem caracteristicile camerelor). Din punctul ăsta de vedere Vivo Y70 stă foarte bine, beneficiază de 8GB RAM, un procesor Snapdragon 665 cu opt nuclee de 2.0 GHz și o baterie de 4100mAh ce se încarcă până la 65% în jumătate de oră sau până la 100% în mai puțin de o oră. În perioada de probă cât a stat la mine, telefonul nu a avut niciun moment în care să se împiedice sau să sacadeze. Se descurcă excelent în aplicații, jocuri și în timpul folosirii camerei.

Ecran

Cu o dimensiune de 6.44 inch și o rezoluție FullHD+ de 2400×1080 pixeli, ecranul de tip AMOLED Halo e cel cu care veți duce lupte, cel puțin până vă obișnuiți. Am fost plăcut impresionat de nivelul de luminozitate, însă am fost puțin deranjat de alt aspect, la care nu am găsit setări și a trebuit să mă obișnuiesc cu ideea. Puteți activa modul „confort ochi” ce aplică o culoare caldă, puteți seta manual temperatura culorilor, aici având chiar trei moduri prestabilite: Standard, Profesional și Strălucitor. Pe mine m-a deranjat per total (atât în aplicații, cât și în jocuri, cât și în timpul folosirii camerei foto) saturația culorilor ce este puțin prea accentuată. Mi-aș fi dorit să existe o funcție în care să mai scad puțin din saturație însă nu există. Pe de altă parte, căutând acea funcție am găsit „Corecția culorii”, un mod în care telefonul poate fi folosit de persoane ce suferă de deuteranomalie, protanomalie sau tritanomalie, nuanțele culorilor schimbându-se în aceste moduri pentru cei cu deficiențe în percepția culorilor. În ecran avem și senzorul de amprentă ce se ajută de o iluminare de sub ecran pentru a scana amprentele și oferă o experiență foarte bună atât la rescunoscut utilizatorul cât și la viteza cu care o face.

Cameră

Poate cel mai important capitol, unul la care Vivo Y70 nu stă deloc rău. S-o luăm pe rând. Pe partea din spate regăsim trei camere, prima e cea principală, de 48MP, a doua are 2MP și e folosită în modul Super Macro, iar e treia tot 2MP și ajută la crearea efectului de bokeh, acel blur din spatele subiectului. Per total sunt foarte mulțumit de fotografiile rezultate cu acest telefon, însă, trebuie să detaliem toate modurile.

În ordinea de pe tricou, Y70 are mod pentru fotografia de Noapte, Portret, Fotografie, Videoclip, 48MP, Panoramă, Fotografie Live, Slo-mo (video), Interval de timp (video), Pro (foto), Autocolante AR, Doc.

Pe scurt mici detalii despre fiecare mod:
1. Noapte – Dacă nu stăpâniți foarte bine setările manuale pentru a face fotografii pe timp de noapte cu expunere lungă, puteți folosi acest mod, însă e recomandat să folosiți și un stativ de care să vă ajutați, telefonul încercând să se descurce mai bine în condiții de lumină slabă, însă vă va cere să țineți telefonul nemișcat pentru a folosi un timp de expunere mai mare, asta însemnând că dacă țineți telefonul în mână, fotografiile vor ieși mișcate.
2. Portret – Un mod dedicat fotografiilor de portret în care puteți activa și un filtru de înfrumusețare și vă puteți bucura și de camera secundară ce ajută la aplicarea efectului de bokeh.
3. Fotografie – Modul de bază pentru fotografiere în care beneficiați și de efectul HDR pentru a recupera informații din zonele luminoase și umbrite. Telefonul face fotografiile la rezoluția 4000×3000 pixeli, iar dacă activăm modul 48MP, fotografiile rezultate sunt la 8000×6000, de aici tragem concluzia că by default telefonul folosește 12MP pentru a face economie în spațiul de stocare, o fotografie normală având 3-4mb, iar una de 48MP poate ajunge și la 15mb. Această diferență se simte la o comparație, fotografia la rezoluția mai mare fiind mult mai clară. Deci, merită să folosiți modul de 48MP cât mai des posibil.
4. Videoclip – Modul de bază pentru filmare, aici nu aveți prea mari setări, puteți filma 4K30fps, 1080p30fps, 1080p60fps, 720p30fps, 720p60fps. În situația de față nu văd rostul rezoluțiilor 720p. Înțeleg că la 1080p avem în plus funcția de 60fps ce ne ajută pentru a încetini filmarea pentru efectul de slow motion, însă nu văd de ce-ar folosi cineva o rezoluție mai proastă pentru a obține același efect. Vă recomand să rămâneți pe 4K și să nu schimbați niciodată. O funcție interesantă, însă, este adăugarea noului codec H.265 ce oferă o compresie muuult mai bună, însă e posibil să aveți probleme cu ele pe alte dispozitive (chiar și pe PC). Puteți alege ce codec să folosiți în opțiuni, însă v-aș recomanda în continuare H.264 datorită compatibilității cu mai multe dispozitive. E foarte bună funcția și poate pe viitor va fi utilă această trecere.
5. 48MP – Am explicat mai sus puțin. Această funcție vă dă posibilitatea să folosiți în totalitate camera principală, rezultând o fotografie cu rezoluție dublă, cu diferențe sesizabile atunci când e comparată cu o fotografie normală. În acest mod dispare funcția HDR.
6. Panoramă – Telefonul face o fotografie orizontală atunci când țineți telefonul în modul portret și îl mișcați spre dreapta sau spre stânga. Nu aveți alte setări în acest mod.
7. Fotografie Live – Face un fel de filmuleț de o secundă cu momentul în care declanșați. Nu prea l-am folosit, însă e probabil util pentru story-urile de pe rețelele de socializare.
8. Slo-mo – Mod de filmare la 1080p120fps și 720p240fps. Pentru a obține acest efect, telefonul scade dramatic din iluminarea scenei. În timpul testelor am folosit acest mod ce era setat automat pe 720p, rezultatul îl puteți vedea la finalul articolului.
9. Interval de timp – Mod de filmare de tip timelapse. În acest mod aveți nevoie de un trepied pentru a obține efectul respectiv. Telefonul face fotografii pe care le unește automat într-un filmuleț 1080p sau 720p. Am încercat ambele rezoluții și vă las pe voi să vă dați cu părerea. Eu v-aș sugera să folosiți modul normal de filmare pe rezoluția 4K și apoi să aplicați un efect de „fast forward”. Ar rezulta un filmuleț mult mai bun calitativ.
10. Pro – Modul în care puteți seta manual funcțiile de bază ale unei camere foto. Să le luăm pe rând. Aveți mod de compensare automată a expunerii de la -3 până la +3 stopuri, puteți seta valorile ISO de la 50 la 3200, inclusiv AUTO, puteți seta timpul de declanșare de la 1/12000 până la 32 de secunde, inclusiv AUTO, puteți seta balansul de alb pentru lumină tungsten, incandescentă, soare, două moduri pentru nori, apus și un mod în care puteți selecta o valoare manuală de grade kelvin cuprinsă între 2300 și 7500, iar ultima setare este legată de focus, puteți seta dacă să focalizeze mai aproape, în cazul fotografiilor macro, sau mai departe, spre infinit. Singura funcție profesională ce este disponibilă în plus este o histogramă. Fotografiile în format RAW lipsesc cu desăvârșire.
11. Autocolante AR – Fotografii de tip selfie unde puteți adăuga filtre cu urechi de iepurași, pisicuțe, coronițe, etc.
12. Doc – Mod dedicat fotografierii documentelor unde telefonul mărește contrastul.

De asemenea, în majoritatea modurilor veți avea în partea de jos, în centru, funcția de zoom digital (1x, 2x) pe care nu vă încurajez s-o folosiți, iar în partea din dreapta veți avea butonul „Lentilă” ce vă dă posibilitatea să treceți mai ușor la modurile Estompare și Super macro.

Modul Estompare mi se pare reușit, însă prefer să nu-l folosesc, fiind obținut cumva artificial e posibil să dea rateuri uneori. Camera secundară pentru acest mod este folosită doar pentru a aproxima și a crea efectul. Fotografiile sunt făcute în continuare cu principala cameră de 48MP.
Modul Super macro, însă, mi-a plăcut pentru că oferă ocazia să vă apropiați foarte mult de o textură, de o floare, de o gâză și să obțineți fotografii macro. Și aici este un efect artificial, pentru că fotografiile rezultate par să fie făcute cu un zoom digital. Calitatea nu e cea mai bună, însă în diferite cazuri e folosibil acest mod. Acoperind camerele pe rând am avut confirmarea că telefonul chiar folosește camera dedicată funcției de macro, însă mi-aș fi dorit mai mult. Se simt cei 2MP.

În tot acest capitol am simțit cumva lipsa zoom-ului de calitate și poate nevoia de o cameră ultra-wide. Dacă sunteți foarte pretențioși, probabil v-ați putea dori și fotografii în format RAW care să conțină mai multă informație și pe care să le puteți prelucra mai ușor. Poate în viitor 🙂

Fotografia pe timp de noapte pe modul Pro este un capitol sensibil. Am încercat câteva cadre în codiții unde exista iluminare stradală sau chiar pe plaja de pe malul opus unde exista o sursă de lumină și camera s-a descurcat bine la o expunere de 32 de secunde cu ISO 100, însă când l-am dus în condiții extreme pentru acest test, unde era beznă totală, nu am obținut nimic. Deși am urcat și ISO la valori maxime, camera telefonului nu a reușit să rezolve misterul și mi-a oferit o fotografie neagră. De apreciat, totuși, că nu m-a umplut de noise doar de dragul de a ilumina artificial o scenă.

Camera frontală este mai puțin folosită de mine, are 16MP și se descurcă foarte bine în condiții de lumină bună și decent în condiții de lumină slabă. Face fotografii la rezoluția de 3456×4608 pixeli în modul portret și are diafragma F2.0. De asemenea, modul de filmare cu camera frontală are rezoluția 1080p.

Gaming

Am testat pe Vivo Y70 trei din cele mai populare jocuri: PUBG Mobile și Call of Duty Mobile pentru acțiunea ce se desfășoară foarte rapid și cerințele ridicate la capitolul performanță, dar și Pokemon GO, în care am testat precizia GPS-ului. Toate au funcționat fără probleme și m-am putut bucura de sesiuni lungi fără întreruperi. Când lansați jocul vi se activează un asistent ce optimizează procesorul, memoria ram, atingerile, rețeaua și activează protecția împotriva supraîncălzirii. De asemenea, în timpul jocurilor puteți seta să nu mai primiți notificări pentru a nu vă deranja.

Audio

Telefonul dispune de un singur difuzor (pe lângă cel de lângă camera frontală unde auziți interlocutorul în timpul unui apel) ce se aude FOAAAARTE tare, amintindu-mi de „casetofoanele” Nokia de acum 15 ani. Calitatea redării audio este mai mult decât decentă, chiar și la un nivel al volumului foarte ridicat. Deși producătorul se laudă cu funcția de noise cancelling în timpul apelurilor datorită celor două microfoane integrate, pe timpul înregistrărilor video sunetul lasă de dorit, vă puteți convinge ascultându-le mai jos.

Concluzie

Telefonul Vivo Y70 va fi disponibil în curând pentru piața din România la prețul de 1199 RON, un preț decent pentru ceea ce oferă, mai ales la capitolul performanță. Calitatea foto/video a materialelor obținute cu camera de 48MP mă mulțumește și pot spune că a trecut testul, chiar dacă am simțit nevoia de alte focale. E un telefon ce arată foarte bine și e păcat să-l acoperiți cu bumperul din cauciuc, însă dacă vreți să-l păstrați așa mai mult timp, e indicat să faceți acest compromis, mai ales că bumperul este unul dintre cele mai bune pe care le-am văzut în ultimii ani. Modelele Vivo Y20s și Y11s vor fi și ele disponibile la prețul de 999 RON și respectiv 599 RON.

Vă invit mai jos să vedeți câteva mostre foto-video.

Modul AUTO – 48MP

Modul AUTO – 12MP

Test ISO

Noapte AUTO vs Noapte PRO

Noapte PRO zoom X1 și X2

12MP, 2x ZOOM, 48MP

Panorame

Selfie noaptea + mod Portret

Super Macro

Vivo Y70 – Video Sample – Slo-mo 720p240fps
Vivo Y70 – Video Sample – Timelapse 720p
Vivo Y70 – Video Sample – Timelapse 1080p
Vivo Y70 – Video Sample 4K – 1X no zoom – Day
Vivo Y70 – Video Sample 4K – 1X no zoom – Night
Vivo Y70 – Video Sample 4K – 2X zoom – Day
Vivo Y70 – Video Sample 4K – 2X zoom – Night
Vivo Y70 – Video Sample 4K Stabilisation test (Camera zoom – 2X)
Vivo Y70 – Video Sample 4K Stabilisation test (No zoom – 1X)
Vivo Y70 – Video Sample 1080p – Day
Vivo Y70 – Video Sample 1080p – Night
2 comments
0 likes

Related posts

Comments

  • Stefan

    18 aprilie 2021 at 19:27
    Reply

    Destul de bune imaginile obtinute cu acest model. Am observat ca in ultima vreme majoritatea telefoanelor sunt dual sim. Care o fi motivul pentru aceasta […] Read MoreDestul de bune imaginile obtinute cu acest model. Am observat ca in ultima vreme majoritatea telefoanelor sunt dual sim. Care o fi motivul pentru aceasta dualitate? Read Less

    • Șuțu
      to Stefan

      21 aprilie 2021 at 14:40
      Reply

      multi utilizatori folosesc doua simuri, probabil pentru diversele oferte de la operatori. unii ofera net nelimitat pentru 2 euro insa nu e multumitor semnalul pentru […] Read Moremulti utilizatori folosesc doua simuri, probabil pentru diversele oferte de la operatori. unii ofera net nelimitat pentru 2 euro insa nu e multumitor semnalul pentru apeluri, nu stiu :) Read Less

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine

Salut! Eu sunt Cosmin și sunt pasionat de fotografie și de gaming. Aici voi posta conținut despre cele două cât și despre tehnologie, gadgeturi și alte surprize :)
Bine ai venit!

Categorii
Articole recente