În teste cu Sony FE 100-400MM F/4.5-5.6 GM

Astăzi vă voi vorbi puțin despre obiectivul Sony FE 100-400 F/4.5-5.6 GM. Eu l-am montat pe o cameră Sony a6400, iar având senzorul crop, factorul de mărire ajută și schimbă focala obiectivului la 150-600mm. Vă voi arăta chiar și sample-uri folosind modul “Clear Image Zoom” de la Sony ce mi-a permis să folosesc obiectivul la 1200mm.
Obiectivul este unul foarte rapid și sharp datorită motorului dublu și sistemului Direct Drive SSM ce oferă o acuratețe remarcabilă și menține subiectul în focus chiar și atunci când este în mișcare. Este destul de compact și ușor, cântărind doar 1395 de grame și ajungând la o lungime de 205mm. Obiectivul nu dispune de inel de diafragmă, însă aveți foarte multe funcții direct pe carcasa acestuia.
În primul comutator puteți alege între focus automat sau manual, în al doilea puteți stabili pe ce distanță să lucreze focalizarea, pe toată distanța sau îi impuneți să nu focalizeze la mai puțin de 3m. Al 3-lea comutator vă oferă posibilitatea să porniți-opriți modul de stabilizare optică, iar cel de-al 4-lea vă lasă să alegeți între două situații de focus, neexplicate pe carcasă, modul 1 fiind pentru fotografie generală, modul 2 fiind pentru „panning”, acea mișcare rapidă pe orizontală atunci când urmăriți o pasăre în zbor, de exemplu.
Tot pe corpul obiectivului există un inel ce reglează modul de funcționare al inelului de zoom, dacă îl doriți mai ușor de mișcat sau mai greu, în acest fel putând bloca și acel „zoom creep”, momentul când țineți camera cu obiectivul în jos și acesta se „deschide” la maximum, din cauza greutății sticlei din interior. Obiectivul dispune și de trei butoane personalizabile pe care puteți seta anumite funcții dorite de voi.
Tălpița pentru trepied este foarte utilă pentru așteptări îndelungate pe teren, cu un asemenea obiectiv nemaiputând să puneți camera pe trepied pentru că obiectivul vă forțează zona frontală și riscați să rupeți baza camerei sau chiar prinderea de la senzor, acestea nefiind în balanță. Încă o funcție ce mi-a plăcut a fost distanța minimă de focus de numai 0.98m, putând face chiar fotografii close-up.
Jucându-vă cu acest obiectiv pe un senzor crop (sau pe modul crop al unei camera fullframe), folosind chiar și modul “Clear Image Zoom” când e necesar, puteți ajunge foarte aproape de subiectul dorit, aceste puncte forte făcându-l un bun pretendent la obiectivul vostru de wildlife. Desigur, prețul de 13.500 lei nu este cel mai prietenos, însă există și fratele mai mare, obiectivul Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G pe care îl găsiți la 9.800 lei și veți avea un zoom mult mai mare, pe crop devenind 300-900, iar cu zoom suplimentar ajungeți la 600-1800, deci mult mai mult. Trebuie să țineți cont, însă, că acesta nu face parte din gama G Master, ci doar G. În continuare îmi doresc la teste și acest obiectiv 😊

0 comments
0 likes

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine

Salut! Eu sunt Cosmin și sunt pasionat de fotografie și de gaming. Aici voi posta conținut despre cele două cât și despre tehnologie, gadgeturi și alte surprize :)
Bine ai venit!

Categorii
Articole recente